Mandle jsou zdrojem bílkovin, vitamínu E, vitamínu B2, minerálů hořčíku. Mandloň obecná je strom dorůstající výšky až 6 m. Jedná se o oblíbenou pochutinu k vínu, ale obvyklá je také jako součást salátů a sladkého pečiva. Sklízená jsou jádra pecek – mandle, které mají vysoký obsah vlákniny a nízký obsah cukru.
Mandle obsahují vitamin E, který přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.Obsažený riboflavin přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, k normální činnosti nervové soustavy a normálnímu stavu sliznic. Udržuje normální červené krvinky, stav pokožky, zraku, má vliv na metabolismus železa. Riboflavin stejně jako vitamin E přispívá k ochraně před oxidativním stresem, dále snižuje míru únavy a vyčerpání.
Obsažený hořčík neboli magnesium má vliv na snížení míry únavy, vyčerpání a elektrolytickou rovnováhu. Dále přispívá k udržení normální činnosti nervové soustavy a svalů, syntéze bílkovin, psychické činnosti. Také se podílí na normalizaci stavu kostí, zubů a na procesu dělení buněk.
Madle obsahují také fosfor, který stejně jako riboflavin přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, normální funkci buněčných membrán. Přispívá k udržení normálního stavu kostí a zubů.
Tabulka nutričních hodnot:
Nutriční hodnoty ve 100g
Energetická hodnota
2 424 kJ/ 579 kcal
Bílkoviny
21,15 g (42,30 %)*
Tuky
49,93 g
- Z toho nasycené mastné kyseliny
3,802 g
- Z toho mononenasycené mastné kyseliny
31,551 g
- Z toho polynenasycené mastné kyseliny
12,329 g
Sacharidy
21,55 g
- Z toho vláknina
12,5g (50 %)*
- Z toho cukr
4,35 g
Sodík
1 mg
Niacin
3,618 mg (22,61 %)*
Draslík
733 mg (36,65 %)*
Fosfor
481 mg (68,71 %)*
Hořčík
270 mg (72 %)*
Vápník
269 mg (33,63 %)
Zinek
3,12 mg (31,20 %)*
Železo
3,71 mg (26,50 %)*
Thiamin
0,205 mg (18,64 %)*
Riboflavin
1,138 mg (81,29 %)*
Vitamin E
25,63 mg (213,58 %)*
Kyselina listová - folát
44 µg (22 %)*
*DDD – Doporučená denní dávka pro potravinové doplňky stravy
100% Mandle jádra natural, bez přísad a konzervačních látek.Alergen: Suché skořápkové plody Parametre: