Mrazem sušené - lyofilizované ostružiny jsou superpotravinou pro svůj obsah vitamínu C, E, stopového prvku jódu. Mrazem sušené ostružiny mají vysoký obsah jodu, který přispívá k běžnému energetickému metabolismu, normální činnosti nervové soustavy a k udržení stavu pokožky. Má vliv na tvorbu hormonů štítné žlázy a její běžnou činnost. Ostružiny dále obsahují dostatek manganu, chromu, vitaminu E a C, mají také vysoký obsah vlákniny.
Sušení mrazem (vakuové vymrazování) neboli lyofilizace je nejšetrnější způsob zpracování ovoce. Lyofilizované ovoce si zachovává až 90 % obsahových látek, vitamíny, vzhled, chuť i aroma čerstvého ovoce.
Tabulka nutričních hodnot:
Nutriční hodnoty ve 100 g
Energetická hodnota
1 202 kJ/287 kcal
Bílkoviny
7,6 g
Tuky
6,3 g
- z toho nasycené mastné kyseliny
0 g
Sacharidy
59,6 g
- z toho vláknina
20 g (80 %)*
- z toho cukr
39,6 g
Sodík
0,01 g
Draslík
897 mg (44,85 %)*
Fosfor
161 mg (23 %)*
Hořčík
141,6 mg (37,76 %)*
Chrom
50 µg (125 %)*
Jod
300 µg (200 %)*
Mangan
2,9 mg (145 %)*
Měď
0,7 mg (70 %)*
Molybden
50 µg (100 %)*
Vápník
220,15 mg (27,52 %)*
Železo
3,95 mg (28,21 %)*
Vitamin A
150 µg (18,75 %)*
Vitamin B5
1,1 mg (18,33 %)*
Vitamin C
89,65 mg (112,06 %)*
Vitamin E
15,5 mg (129,17 %)*
*DDD – Doporučená denní dávka pro potravinové doplňky stravy
100% ostružiny celé, mrazem sušené, bez přísad a konzervačních látek. Parametre: